Investeerders

Mijn account

Hoe kan ik ons inschrijven als kredietunie of aangesloten ​kredietunie-investeerder bij Marktplaatskredietunies.nl?

Om te kunnen investeren in projecten van Marktplaatskredietunies.nl dient u eerst een account aan te maken. U kunt een account aanmaken via de pagina Registreren.

Op de pagina projecten vindt u een overzicht van de projecten die openstaan voor co-investeringen. Nadat u voor de eerste keer een investering hebt toegezegd, ontvangt u van ons per e-mail een investeringsovereenkomst. Wij vragen u om deze als kredietunie of aangesloten ​kredietunie-investeerder te tekenen en terug te mailen met een kopie van uw KvK inschrijving (i.v.m. tekenbevoegdheid). Bij "losse" particuliere investeerders (​i.e. ondernemers/zakenrelaties van individuele kredietunieleden) is naast de KvK inschrijving ook het identiteitsbewijs ​vereist. Deze actie is éénmalig en geldt voor alle investeringen die u in de toekomst eventueel nog gaat doen.

Waar vinden we het effectieve rendement van onze portefeuille terug?

In uw eigen omgeving MijnMarktplaatskredietunies.nl kunt u bij Mijn Statistiek terugvinden wat het jaarlijkse rendement van uw kredietunieportefeuille is. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in Bruto rendement, Bruto rendement na aftrek fee en Netto rendement (na aftrek fee en achterstand).

Waar kunnen we de leenovereenkomsten vinden van de projecten waarin we investeerden?

U kunt het contract lening van het project waarin u hebt geïnvesteerd vinden onder Mijn projecten en dan bij het Betaalschema van dit project.

Investeren

De activeringslink voor onze investering werkt niet. Wat nu?

Waarschijnlijk heeft u dan twee e-mails ter bevestiging van uw investering ontvangen. De link in de laatst ontvangen mail is de juiste activeringslink.

Wie kunnen er investeren?

Investeerders ​die cofinancieren via het Marktplaatskredietunies.nl platform moeten in ieder geval aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • Leeftijd van 18 jaar of ouder.
  • Investeerders moeten een rechtspersoon (zakelijk) zijn.
  • De investeerder is handelingsbekwaam en niet onder curatele gesteld.
  • De (beroeps)werkzaamheden van de "losse" investeerder (niet zijnde een cofinancierende non-bancaire partij) moeten anders zijn dan het verstrekken van leningen aan consumenten.

 

Hebben we garantie op onze investering?

Nee. Marktplaatskredietunies.nl ​kan nooit de nakoming garanderen.
Marktplaatskredietunies screent alle aanvragen om overcreditering en daarmee betaalproblemen te voorkomen. Ook werken we samen met Ondernemers Support en een incassobureau om uw (kredietunie-)belangen te behartigen.

Welke kosten worden in rekening gebracht bij het funden?

Per investering betaalt u een percentage over uw investeringsbedrag aan Marktplaatskredietunies.nl. De hoogte van het percentage hangt af van de leenvorm en de looptijd van de lening.

De actuele tarieven vindt u op onze pagina Tarieven investeerders. 

De succesfee wordt bij een Annuïtaire lening en Groeilening voor de helft bij aanvang van de looptijd verrekend (verdeeld in drie maandelijkse inhoudingen), en voor de helft gespreid over de rest van de looptijd (in de eerste maand van opvolgende leenjaren).

Bij de Aflossingsvrije lening wordt de succesfee investeerders vooraf in rekening gebracht. Deze succesfee wordt uiteraard alleen in rekening gebracht wanneer een lening succesvol tot stand komt.

Hoe vermeldt een kredietunie-lid zijn/haar investeringen in de Aangifte Inkomstenbelasting of aangifte Vennootschapsbelasting?

U geeft zelf uw geïnvesteerde gelden op bij de Belastingdienst. Dit doet u door middel van uw aangifte Inkomstenbelasting. Het bedrag dat u had uitstaan als geïnvesteerd bedrag, vult u in bij Box3 bij 'uitgeleend geld en andere vorderingen'.

Het bedrag dat u moet invullen vindt u in uw jaaroverzicht van Marktplaatskredietunies.nl. Onder het tabblad Mijn statistiek in MijnMarktplaatskredietunies.nl, vindt u onderaan een groene knop 'Jaaropgaaf aanvragen'. Als u hier op klikt wordt er automatisch een jaaropgave naar uw e-mailadres gestuurd.

Projecten

Wat houden de verschillende classificaties in?

Classificaties bieden inzicht in de mate waarin investeren in een project risico met zich meebrengt. Een uitgebreide beschrijving van de classificaties vindt u hier.

Zijn er verschillende soorten leningen?

Ja. Marktplaatskredietunies.nl biedt vijf verschillende leenvormen aan: de Annuïtaire lening, de Groeilening, de Aflossingsvrije Lening, de Flexlening en de Vastgoedlening. Meer informatie hierover leest u op de pagina Financieringsvormen. Als investeerder ontvangt u bij elke terugbetaling door de geldnemer, een stukje aflossing en rente. Dat betekent dat uw investeringsbedrag en rente per leenvorm op een andere manier aan u zal worden overgemaakt.

Wat gebeurt er als een project niet vol komt binnen de termijn van 30 dagen?

Wanneer een project binnen de gestelde termijn van 30 dagen niet voor ten minste 90% volgeschreven is door ​kredietunies en (externe) investeerders, komt deze in zijn geheel te vervallen. U hoeft ​uw toegezegde kredietunie-investering in dat geval niet over te maken ​en kunt samen met uw leden en andere (externe) investeerders deelnemen aan een ander project. In sommige gevallen volgt een verlenging van de publicatietermijn of een herpublicatie met gewijzigde uitgangspunten.

Wat gebeurt er als een project eerst wordt opengezet voor de kredietunie-innercrowd?

Geldnemers hebben (in overleg met Marktplaatskredietunies) de mogelijkheid om hun project eerst 14 dagen open te zetten voor de innercrowd ​van andere kredietunies, voordat het op de reguliere wijze wordt gepubliceerd voor (externe) investeerders. Ook kan de ​geldnemer zijn eigen netwerk van familie, vrienden en (zaken)relaties hierin betrekken en mee laten investeren/intekenen. We anticiperen hiermee op de nieuwe tante Agaath-leningen/Win-Win-leningen waarbij een kredietunie haar diensten kan aanbieden om de leningen te laten verstrekken en te laten in-en uitboeken.

Een project dat ​dus openstaat voor de innercrowd, is niet zichtbaar ​voor anderen op de website van Marktplaatskredietunies.nl. Het is op dat moment alleen voor de ​kredietunie-innercrowd mogelijk om te investeren. Na de innercrowdperiode van maximaal 14 dagen, wordt het project (voor)gepubliceerd op de homepage van Marktplaatskredietunies.nl. Vanaf dat moment is het open voor alle ​(externe) investeerders.

Betalingen

Wanneer wordt de rente en aflossing betaald?

De terugbetaling van rente en aflossing verschilt per leenvorm. Zodra een project tot stand is gekomen, kunt u in Marktplaatskredietunies.nl het betaalschema van de lening zien. Zo weet u precies wanneer u een uitbetaling kunt verwachten.

Kunnen we als kredietunie onze investering ook vooraf overmaken?

In verband met een naderende vakantie of periode van afwezigheid, kunt u uw investering al aan ons overmaken voordat het betaalverzoek is verstuurd. Dit doet u door uw investering per project over te maken onder vermelding van het projectnummer en uw investeerdersnummer (klantnummer).

We hebben onze investering reeds overgemaakt, maar we ontvangen toch een betaalverzoek. Hoe kan dat?

Alle investeerders krijgen een betaalverzoek. Vooruitbetalingen kunnen pas verwerkt worden op de dag ná het betaalverzoek. Uw vooruitbetaling is dus niet meteen zichtbaar als 'investeringsbedrag ontvangen' in Mijn Marktplaatskredietunies.nl.

Hoe moeten we het betalingskenmerk lezen?

Sinds januari 2018 bestaat het betaalkenmerk uit vier onderdelen.

1/222/333333/444444

1 is een willekeurig nummer. Het is een controlegetal voor de bank.

De drie cijfers daarna zijn het volgnummer van de uitbetaling plus 500. Dus in termijn 3 staat er 503.

De zes cijfers daarna (op de plek van de 333333) zijn het projectnummer.

En de zes cijfers daarna (op de plek van de 444444) staat uw investeerdersnummer. 

Wilt u oudere betaalkenmerken bekijken, deze werkten volgens onderstaande systematiek.
Als u de rente en aflossing van uw investeringen gestort krijgt staat er een betalingskenmerk bij.

Als u uw rente en aflossing van uw investeringen gestort krijgt staat er een betalingskenmerk bij. Bijvoorbeeld: 811002222003333. Dit kenmerk bestaat uit 4 delen: 8/11/00222/003333 

Het eerste getal is de code voor uitbetaling aan investeerder (8)
Het tweede getal geeft de termijn aan 
Het derde getal is het projectnummer 
Het vierde getal is uw investeerdersnummer 

Hoe vaak kunnen we een update van de gerechtsdeurwaarder verwachten?

Dat is afhankelijk van de inning door de gerechtsdeurwaarder. Telkens wanneer de gerechtsdeurwaarder - na aftrek van de buitengerechtelijke incassokosten - genoeg gelden heeft kunnen innen bij de geldnemer om 1 volledige termijn te kunnen uitbetalen, dan zal deze termijn aan Stichting Klantengelden Geldvoorelkaar.nl worden overgemaakt. De Stichting betaalt deze termijn vervolgens uit aan de investeerders.

Wat is de rol van Marktplaatskredietunies.nl bij een betaalachterstand?

Marktplaatskredietunies.nl heeft een bemiddelende rol tussen de geldnemer en de investeerders. Wij zullen te allen tijde zoeken naar de meest gunstige oplossing voor beide partijen. Daarbij proberen wij de geldnemer de ruimte te geven om met een oplossing te komen, om te voorkomen dat het bedrijf of de persoon nog erger in de problemen geraakt.

Wij wijzen geldnemers op de ​verplichte consultatie van de kredietuniecoach en de mogelijkheden van begeleiding en assistentie bij de bedrijfsvoering. Het doel hiervan is om samen met de coach de problemen binnen het bedrijf aan te pakken en op te lossen. Marktplaatskredietunies verwacht van elke kredietunie dat zij een coach kan leveren waarmee de ondernemer kan sparren.

Wij zijn voorzichtig met communicatie over betaalproblemen, om de positie van de geldnemer niet verder te schaden. Wanneer de geldnemer Marktplaatskredietunies.nl een voorstel doet voor een betalingsregeling, zal dit voorstel eerst aan de ​kredietunies en de (externe) investeerders worden voorgelegd. ​Zij kunnen instemmen of afwijzen. De uitslag is bindend zodra ​kredietunies en (externe) investeerders, die samen meer dan de helft van het bedrag van de lening hebben geïnvesteerd, wel of niet instemmen met de betalingsregeling.

Wanneer echter blijkt dat er geen minnelijke oplossing gevonden kan worden, zal het project overgedragen worden aan de gerechtsdeurwaarder en zullen de investeerders hierover ingelicht worden.

Hoe vaak kunnen we een update van de gerechtsdeurwaarder verwachten?

Wanneer een project is overgedragen aan de gerechtsdeurwaarder krijgen de investeerders elke 6 maanden een schriftelijke update. Wanneer zich eerder noemenswaardige veranderingen voordoen, zal de gerechtsdeurwaarder van deze termijn afwijken.

Wat is de recovery rate van de gerechtsdeurwaarder?

Van de openstaande vorderingen die worden overgedragen aan de gerechtsdeurwaarder wordt gemiddeld 30% succesvol teruggevorderd.

Kunnen er extra kosten in rekening gebracht worden aan investeerders?

In geval van default en het stopzetten van betalingen aan investeerders zal Marktplaatskredietunies.nl de Succesfee voor eenieder compenseren. Deze fee wordt niet teruggestort aan de ​kredietunies en (externe) investeerders, maar gebruikt voor het betalen van incassokosten, indien deze niet meer verhaald kunnen worden op de geldnemer. ​Kredietunies en (externe)investeerders zullen geen aanvullende kosten hoeven te betalen, en maximaal het restant van de openstaande vordering kunnen verliezen in geval default.